Tentoonstellingen en activiteiten in Museum Het Valkhof

Juni 2016

 

TENTOONSTELLINGEN

 

100ste Vierdaagse - Wandel door de tijd

t/m 4 september 2016

Waarom maken 50.000 mensen samen een uitputtende voettocht van vier dagen? Hoe kan het dat vele wandelaars al decennia lang ondanks blaren, vermoeidheid en andere ongemakken met een brede glimlach en een gladiool over de finishlijn lopen? Wie de magie van de Nijmeegse Vierdaagse wil leren kennen, kan van 28 mei t/m 4 september terecht in Museum Het Valkhof bij de tentoonstelling ‘100e Vierdaagse – Wandel door de tijd’.  In samenwerking met Stichting 100ste Vierdaagse/Stichting De 4DAAGSE presenteert het Nijmeegse museum een ontdekkingstocht door de rijke historie van de Vierdaagse en laat daarmee zien wat het evenement zo bijzonder maakt. 

 

 

Kelderkoorts #3: Gerard Koek – PROP
t/m 21 augustus

Gerard Koek is na Stan Wannet en Janne Schra, de derde ‘Kelderkoorts-kunstenaar’. Van 27 mei t/m 21 augustus is zijn installatie 'PROP' te zien in de patio van ons museum. 'PROP' is de grotere opvolger van een werk dat vorig jaar in een woonhuis in Arnhem gerealiseerd werd. Geplaatst op een door stoelen omgeven tafel, torende de papieren formatie tot aan het gestucte plafond.

Deze invasie in huiselijke kring, krijgt nu in Museum Het Valkhof een museaal vervolg.

 

ACTIVITEITEN

 

Zondag 5 juni: Nijmegen Klinkt!
Nijmegen is een muzikale stad. Duizenden Nijmegenaren - amateurs en professionals - spelen een instrument, zingen in een koor of dansen. En het is muziek die gehoord mag worden. Daarom vult op zondag 5 juni de Nijmeegse binnenstad zich opnieuw met muziek tijdens Nijmegen Klinkt! editie 2016. Op tal van podia zullen de muzikanten van Nijmegen hun uiteenlopende muzikale talenten laten horen en zien, waaronder ook in Museum Het Valkhof. |
Op www.nijmegenklinkt.nl vind je de volledige programmering. Programmaboekjes zijn in aanloop naar 5 juni en op de dag zelf overal in de stad te vinden.

Zondag 26 juni: rondleiding 'De Ochtendgave'
Onlangs verscheen de roman De Ochtendgave, van A. F. Th. van der Heijden. In opdracht van de gemeente Nijmegen schreef hij over de Vrede van Nijmegen, die in 1678-1679 gesloten werd. Aan de hand van deze roman neemt de rondleider u mee langs alle plekken in én buiten het museum, die getuigen van deze belangrijke historische periode.

Deze gratis openbare rondleiding start om 14 uur in Museum Het Valkhof en eindigt na ongeveer 90 minuten in het centrum van de stad Nijmegen.

We raden u aan het boek tevoren te lezen, maar naderhand kan ook natuurlijk. Het boek is te koop in de Museumwinkel.

Kosten: gratis op vertoon van museumticket
Aanvang: 14.00 uur in Museum Het Valkhof
Max. aantal deelnemers: 20 personen

Reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tot de donderdag ervoor. Vanaf de vrijdag ervoor kunt u reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Valkhof Junior
In Valkhof Junior ontdek je alles over de Romeinse tijd en de middeleeuwen. In deze moderne variant van een middeleeuws scriptorium en een Romeinse werkplaats ga je zelf aan de slag met echte museumobjecten. Onderzoek bijvoorbeeld het skelet van een Romeins paard of een middeleeuwse pispot. Weet jij de weg te vinden op de Peutingerkaart, een echte Romeinse wegenkaart? Werk mee aan het ontwerp van een Romeinse muurschildering! Bestudeer de middeleeuwse miniaturen van de gebroeders Van Limburg en ontcijfer de wereldberoemde kalenderplaten. Ook kun je in een hele dure, levensechte kopie van de middeleeuwse boeken van de gebroeders Van Limburg bladeren.

Speciaal voor kinderen van 7-12 jaar
Tijden: iedere zondagmiddag van 13-17 uur, in de vakanties dagelijks op openingsdagen
Kosten: gratis  op vertoon van museumticket